Historische gebeurtenissen

Vermeldenswaardige gebeurtenissen uit ons nog korte bestaan:

28 januari 2024: we koken een viergangenlunch voor de vrijwilligers van het Dijklander Ziekenhuis locatie Purmerend. De lunch oogstte veel lof bij de 38 gasten, die we met plezier in de watten legden.14 januari 2024: de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie vindt plaats. 4 apprenti doen de proeve van bekwaamheid. Allen slagen voor de test en de jury roept de creatie van Thijs uit tot het winnende ei-gerecht.

7 oktober 2023: de ALV vindt plaats bij Georgische wijnwinkel Ghvino in Purmerend. Majella treedt af als secretaris, Peter treedt af als penningmeester. Marieke neemt de rol van secretaris op zich en André neemt het penningmeesterschap over. Aansluitend aan de ALV krijgen we een presentatie over Georgische wijnen en proeven we deze wijnen vergezeld met een Georgisch hapje.

15 januari 2023: de Nieuwjaarsreceptie vindt plaats. Ook dit jaar zijn er weer een aantal apprenti die de proeve van bekwaamheid afleggen. Vijf ei-gerechten worden door de jury geproefd en beoordeeld. Alle apprenti slagen en Nardy haar gerechtje wordt met een klein verschil het beste van de dag.

2 juli 2022: de ALV vindt plaats bij Banketbakkerij Mastenbroek in Purmerend. Na de vergadering krijgen we een workshop bonbons maken; we gaan met een flinke hoeveelheid bonbons terug naar huis.

18 september 2021: ALV bij Spijkerman Eten & Drinken in Purmerend. Het nieuwe bestuur wordt officieel aangenomen door de leden: Jeroen is de nieuwe voorzitter, Majella secretaris en Peter penningmeester. Jan wordt het erelidmaatschap aangeboden met een penning. Na de vergadering volgt een aangeklede borrel. 10 maart 2022: Nu dan wel! De herstart is een feit. We koken het examenmenu van Marieke.

7 november2022: De witte rook kleurt toch weer zwart, een nieuwe lockdown maakt een herstart onmogelijk. Ook de nieuwjaarsreceptie kan niet  doorgaan.

30 augustus 2021: Witte rook, we kunnen weer opstarten. Er is een geheel nieuw bestuur aangetreden en de vereniging moet zichzelf weer uitvinden. Aan enthiousiasme geen gebrek. Er wordt gewerkt aan een herstart in oktober.

Maart 2020: Corona zet alle activiteiten op slot. En dat geldt ook voor de kookavonden. Aanvankelijk was de gedachte “even pas op de plaats”, we weten inmiddels beter.

5 januari 2020: Nieuwjaarsreceptie, traditiegetrouw de dag waarop de apprenti – onze nieuwe leden van het afgelopen jaar – hun proeve van bekwaamheid afleggen ten overstaan van een jury bestaande uit de bestuursleden, door het bereiden van een ei. Hilarisch als altijd..

3 november 2019: onze jaarlijkse partneravond. Een gelegenheidsbrigade onder leiding van Hiske kookte een viergangendiner voor zo’n zestig personen: leden en hun partners. Een geslaagde bijzonder gezellige en smakelijke avond.

29 september 2019: kookwedstrijd Elle Eten. We deden met een CCP team en met het team van le Cuisinier (3/4 CCP) mee. Het team van Le Cuisinier werd tweede.

28 juli 2019: zomeractiviteit. Opdat we elkaar ook tijdens het lange zomerreces weer even zien en kunnen bijpraten. Dit jaar een excursie naar Kaasboerderij Berkhout in Hoogwoud.

23 maart 2019: na de ALV een workshop ‘Koken met de Thermomix’.

13 januari 2019: een oergezellige, drukbezochte nieuwjaarsreceptie waar acht van onze apprenti hun ‘proeve van bekwaamheid’ aflegden ten overstaan van het bestuur dat tevens de jury vormde.

4 november 2018: Ons wedstrijdteam deed mee aan de wedstrijd van Elle Etten om de titel ‘Kookclub van het Jaar 2019’, en we wonnen! We zullen de titel met trots voeren en hem over een jaar met hand en tand verdedigen voor de titel ‘Kookclub van het Jaar 2020’.

3 november 2018: We kookten voor de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Nederland, afdeling Purmerend een ‘late lunch’ van vier gangen. Drie van de gerechten kookten we een dag later op de kookwedstrijd van Elle Eten. Dit was dus meteen een mooie generale repetitie.

Inhaalavond: 26 oktober 2018. Het gebeurt wel eens: je kunt even niet meekoken: je bent ziek, je werk laat het niet toe, vakantie, persoonlijke omstandigheden. Dan kun je natuurlijk altijd – mits er plaats is, maar we redden dat meestal wel – op een andere avond extra meekoken, maar soms lukt dat ook niet. Dat vinden we jammer en het is natuurlijk niet de bedoeling. Dus daarom hebben we een inhaalavond georganiseerd: op vrijdag 26 oktober. Voor al diegenen die ooit een kookavond tekort zijn gekomen.

Onze Algemene Ledenvergadering was op 24 maart. We koppelden hier meteen een excursie en proeverij aan bij de Purmerendse “Berger Brouwerij” aan de Jaagweg.

We namen deel aan de tweejaarlijkse landelijke kookwedstrijd om de CCN Bokaal met drie teams! Dat is meteen het maximum. Twee temas haalden de halve finale, maar moesten toen hun meerdere erkennen in de teams van Barendrecht, Amsterdam en Zeeland.

Zodra we signalen krijgen dat er volop paddenstoelen (in het wild) zijn, gaan we weer “Paddenstoelen zoeken; Paddenstoelen eten”. Even allemaal duimen dat het een goed paddo-jaar wordt.

Op 7 april kookten we weer voor de vrijwilligers van de voedselbank. Zij waren op die dag onze gast en we hebben ze graag weer eens in het zonnetje gezet.

Onze partneravond was op 15 juli. Die partneravond organiseren we meteen voor alle leden en hun partners. zo hebben we al snel een groep van zestig tot zeventig personen die bij ons eten: een hele uitdaging voor de keuken en voor de bediening. Maar ondertussen weten we wel hoe dat moet hoor!

We kookten op 3 februari een lunchmenu voor de voorzitters van bij CCN aangesloten cuisines die bij ons te gast waren in verband met hun ‘voorzittersdag’.

Op 15 oktober 2017 organiseerden we  “Paddenstoelen zoeken; Paddenstoelen eten!” ergens in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug: een enorm succes! Fantastisch weer, veel paddenstoelen, die we meteen klaarmaakten in onze geïmproviseerde veldkeuken en natuurlijk opsmikkelden. Voor herhaling vatbaar.
Deze activiteit stond onder leiding van Gaston Dolmans.

Op 10 september 2017 organiseerden we onze Partneravond: het menu was samengesteld uit menu’s die we in het voorafgaande jaar gekookt hebben.

Op 4 september 2017 kookten we voor de docenten van Scholengemeenschap Gerrit Rietveld.

Op 26 juli 2017 organiseerden we in samenwerking met ons lid Wendy van der Hout een Smaakcollege. Plaats van samenkomst: de trouwzaal van het Purmerends Museum.

In september 2017 zijn we gestart met een chefsklas waarin 12 deelnemers zich voorbereiden op het chef-examen. De deelnemers komen uit onze eigen cuisine, maar ook hebben we collega’s uit Zaanstad en Ouderkerk a/d Amstel die meedoen.

Op 4 september 2017 kookten we voor de docenten van Scholen Gemeenschap Gerrit Rietveld.

Koken voor de vrijwilligers van de Voedselbank in Purmerend. Dat is wat we gaan deden op zondag 2 april 2017.

Op 25 maart 2017 gaven onze chefs voor de tweede keer een cursus ‘Culinaire Creaties’ bij KookPlus, de kookwinkel aan de Gedempte Singelgracht 2A in Purmerend.

Op 8 maart was de Algemene Ledenvergadering. We hebben als bestuur heel wat punten die we met de leden willen bespreken: een korte terugblik op afgelopen jaar, maar zeker ook een blik op de toekomst. Allemaal nieuwe initiatieven! En wat strategische uitgangspunten over de omvang en samenstelling van de club. Als kers op de taart nog een miniworkshop bordopmaak om de bijeenkomst af te sluiten: de laatste inzichten op het gebied van mooie bordjes.

Cursus messen slijpen:  al weer zes keer gaven we de cursus messen slijpen: In een kleine groep werd de deelnemers de kunst van het scherp maken en scherp houden van koksmessen bijgebracht.

11 februari: de eerste kooksessie bij KookPlus in Purmerend: onder de titel ‘Culinaire Creaties’ verzorgden onze chefs deze kookworkshop. 25 maart deden we dat nog eens.

4 februari: messen slijpen. De eerste vier kandidaten weten ondertussen hoe het moet, hebben een slijpset en minstens één vlijmscherp mes. Dit smaakt naar meer! 19 februari de volgende ronde.

Op zondag 15 januari organiseerden we een Nieuwjaarsreceptie. Bij die gelegenheid hebben onze apprenti (degenen die in het afgelopen jaar lid zijn geworden van onze vereniging) een ‘proeve van bekwaamheid afgelegd door het bereiden van een ei, waarbij het ei als zodanig herkenbaar moest zijn in het gerecht. Het ei werd aangeboden aan het bestuur, waarbij het bestuur beoordeelde of de apprentist in staat was om een ei correct te bereiden. Natuurlijk zijn alle apprentisten geslaagd. Vermeldenswaard waren de eieren van Mariet Brockhoff, van Marcel Mulder en van Peter Ligthart. Peter’s creatie werd uiteindelijk als beste verkozen: hij ontving een cadeautje voor deze mooie prestatie. De nieuwjaarsreceptie werd overigens bijgewoond door de voorzitter van CCN, een delegatie van CC Almere, het volledig bestuur van CC Zaanstad, wijnleverancier Breedbaart, onze onovertreffelijke ‘plongeuse’ en natuurlijk bijna alle leden van CCP, hun partners, de introducés die binnenkort weer meekoken en het voltallige bestuur van CCP.

Twee teams deden mee aan de voorrondes van de landelijke wedstrijd om de CCN wedstrijdbokaal 2016:

team1: Nancy van der Lek, Hiske Hartzema en Arno van der Lek streden in Rijnmond en haalden de halve finale net niet.

team 2: Daniella Koot, Tünde Alkemade en Tim Alkemade kookten in Den Haag en haalden ook net niet genoeg punten voor de volgende ronde.

Beide teams hebben genoten van hun deelname aan de wedstrijd.

  • Twee van onze leden – Dolores de Groot Estevez Vila en Daniella Koot – nemen deel aan de chefsopleiding bij onze collega’s in Almere. Zij hebben de intentie om na de zomervakantie hun chefsexamen af te leggen.